Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Kattelus perussuomalaisille: Turun talouden tasapainottaminen vaatii sitoutumista

Julkaistu 10 vuotta sitten · 2.10.2014 · Suvi Uusitalo

Turku-sopimuksen solmineet valtuustoryhmät päättivät eilen keskiviikkona, että perussuomalaisten valtuustoryhmä ei voi jatkaa mukana niin kutsutuissa sopimusryhmissä. Kokoomuksen, SDP:n, vihreiden, keskustan, Rkp:n ja kristillisdemokraattien mielestä perussuomalaiset ovat rikkoneet sopimusta äänestäessään valtuustossa niin kutsuttua uudistamisohjelma 2:sta vastaan.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä syytti keskiviikkona tiedotteessaan sopimusryhmiä kabinettipolitikoinnista, josta Turku-sopimus on puolueen mukaan vain yksi ilmentymä.

– Sopimuksessa pysyminen vaatii sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen eli Turun talouden tasapainottamiseen. Tähän perussuomalaisista ei ollut, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kattelus kommentoi.

Kokoomuksen valtuustoryhmä oli viimeviikkoisessa kokouksessaan yksimielisesti sitä mieltä, että perussuomalaiset rikkoivat ryhmien välistä sopimusta uudistamisohjelma 2:n käsittelyssä valtuuston kokouksessa 25. elokuuta.

Kattelus muistuttaa, että kaikki sopimusryhmät joutuvat matkan varrella joustamaan omista lähtökohdistaan.

– Kokoomukselle oli viime syksynä kova paikka hyväksyä veronkorotus. SDP:ssä näyttää ottavan yhtä koville pysyä sovitussa yhtiöittämis- ja kilpailutusaikataulussa. Vihreät ovat joutuneet muiden mukana leikkaamaan opetustoimesta, vaikka se on vaikeaa. RKP:lle oli erityisen vaikea hyväksyä koululaisten ilmaisten bussilippujen ehtojen kiristäminen lain minimitasolle, Kattelus luettelee.

Sopimusryhmissä ei hänen mukaansa olla aina kaikesta samaa mieltä. Tästä viimeisin esimerkki on terveyskeskusmaksujen maksuvapautusten kohtalo, josta ryhmillä oli erilaiset käsitykset. Kattelus painottaa kuitenkin, että talouden raamista ollaan ryhmien kesken yksimielisiä. Tämä on vastuullisen politiikan edellytys.

– Turun talouden kannalta valtuustossa päätettävät välttämättömät säästöt on tehtävä valtuustossa yksimielisesti. Muuten luottamus sopimuskumppaneihin ei kestä, Kattelus painottaa.

Turku-sopimuksen tarkoituksena on määritellä sopimuksessa mukana olevien valtuustoryhmien välille tietyt perusperiaatteet ja tavoitteet, joiden noudattamiseen ja toteuttamiseen ryhmät sitoutuvat valtuustokaudeksi 2013–2016.

Katso myös:

Turku-sopimus Turun kaupungin nettisivuilla.

Turun perussuomalaisten 1.10. julkaisema asiaa koskeva tiedote.