Kanerva: Ei ole yhdentekevää millaiset puolustusvalmiudet Suomella on
Julkaistu 10 vuotta sitten · 21.10.2014 · Suvi Uusitalo
Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva (kok.) pitää Ukrainan kriisin aikaansaamaa kansainvälistä turvallisuuspoliittista tilannetta huolestuttavana.
– En ole kokenut kansainvälistä turvallisuutta haastettavan niin laajalla keinovalikoimalla, kuin Ukrainan kriisissä nyt tapahtuu, Kanerva sanoi Varsinais-Suomen Kansallissäätiön Ukraina-keskustelutilaisuudessa Turussa maanantai-iltana.
Venäjän merkitystä kansainvälisen turvallisuustilanteen horjuttajana ei voi Kanervan mielestä kieltää.
Kriisin juuret juontuvat Kanervan mukaan jo Länsi- ja Itä-Saksan yhdistymiseen. Hänen mielestään Venäjä kokee uhkana sen, että entisten itäblokin maiden lännettymisen myötä Venäjän turvallisuusvyöhykkeelle on tultu niin, että maa kokee tulleensa ajetuksi nurkkaan.
Kansainvälinen yhteisö ei voi Kanervan mielestä olla reagoimatta siihen että ”Venäjä pahoinpitelee suvereenia kansallisvaltio Ukrainaa”.
Venäjä hänen mielestään kiistattomasti Etyjin arvoja ja periaatteita. Kanerva ei usko, että sinänsä tarpeelliset talouspakotteet ratkaisevat kriisin. Sen sijaan tarvitaan poliittista dialogia.
Suomen puolustusmäärärahoja pohtineen parlamentaarisen työryhmän puheenjohtajana toiminut Kanerva vetosi voimakkaasti määrärahojen kasvattamisen puolesta.
– Ei ole ihan yhdentekevää millaiset puolustusvalmiudet Suomella on, ja millainen on Suomen puolustuskyky, Kanerva totesi.
Esimerkiksi Ruotsi on viime vuosina vähentänyt panoksia puolustusvoimiinsa.
– Tästä kertovat uutiset, joita olemme tänäänkin lukeneet, Kanerva totesi viitaten Tukholman rannikolla uutisoidusta sukellusvenejahdista.
Kanerva kehotti myös etsimään turvallisuusyhteistyömahdollisuuksia – erityisesti Suomen ja Ruotsin kesken, mutta myös laajemmin.
– Meille suomalaisille tämä tilanne on sen kaltainen, jonka edessä kannattaa pysähtyä kokolailla vakavasti. Ei kuitenkaan ylidramatisoiden, Kanerva totesi.
– Hoidamme päättäväisesti omat asiamme uskottavalla tavalla kuntoon, sekä sisäisen yhtenäisyyden että ulkoisen turvallisuuden merkeissä.