Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Orpo: Suomi ei voi odottaa joulukuulle

Julkaistu 10 vuotta sitten · 21.10.2014 · Suvi Uusitalo

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että Venäjän asettamilla talouspakotteet osuvat suomalaiseen maataloustuotantoon kahdessa aallossa.

– Ensin suora vientikielto ja toisen kerran markkinahäiriö alenevien hintojen myötä, Orpo tiivisti Varsinais-Suomen Kansallissäätiön Ukraina-keskustelutilaisuudessa Turussa maanantaina.

Ministeri ei pidä pakotteiden vaikutusta dramaattisena, mutta ei halua vähätelläkään niiden merkitystä. Vaikutuksen bruttokansantuotteeseen on arvioitu olevan puolen ja puolentoista prosentin välissä.

– Tämäkin on tietysti Suomelle erittäin vaikeaa, kun haemme sitä että saisimme Suomen pään pinnalle ja BKT:n kasvamaan, Orpo sanoi.

Maataloussektorilla kärsijöinä ovat Orpon mukaan erityisesti maito- ja sikatuottajat. Myös esimerkiksi kalastajat ovat kalantuontikiellon vuoksi tiukilla.

Orpon mukaan pakotteiden ja tuontikieltojen heijastusvaikutus toisessa aallossa osuu myös heihin, jotka eivät ole suoraan kieltolistalla. Esimeriksi broilerin ylijäämätuotannolle on Venäjän tuontikiellon vuoksi vaikea löytää uusia markkinoita.

– Tämä vaikuttaa siihen, millaisen hinnan tuottaja saa tuotteelleen, Orpo sanoo.

Hänen mielestään esimerkiksi suomalaisen silakantroolaajan tai maidontuottajan ei pidä maksaa hintaa pakotteista.

– Hänelle pitää kompensoida näistä pakotteista syntyviä tappioita.

Orpo myös muistuttaa, että Suomi oli euron kriisin aikana solidaarinen Etelä-Euroopan maita kohtaan.

– Tästä syystä on vaadittava solidaarisuutta suomalaisille tuottajille.

EU:n maatalousministerit pääsivät edellisessä kokouksessaan yhteisymmärrykseen siitä, että suomalaiset maidontuottajat ovat oikeutettuja tukeen. Suomelle ja Baltialle ollaan komissiossa räätälöimässä omaa pakettia.

Maanantaina uutisoitiin, että tuen maksaminen voi kuitenkin venyä marras-joulukuulle. Orpo totesi keskustelutilaisuudessa olevansa yhteydessä komissioon tilanteen vauhdittamiseksi.

– Yhteydenpito on päivittäistä komission, komissaarin ja meidän virkamiesten kanssa.

– Tulen huomenna viestimään komissioon, että Suomi ei voi odottaa joulukuulle, vaan päätökset on saatava nopeammin, Orpo sanoi maanantaina.

Asia voidaan Orpon mukaan ottaa esille myös EU:n huippukokouksessa ensi viikolla.

Petteri Orpo puhui 20.10. Turussa järjestetyssä Ukraina-aiheisessa keskustelutilaisuudessa.

Petteri Orpo puhui 20.10. Turussa järjestetyssä Ukraina-aiheisessa keskustelutilaisuudessa.