Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Turun kokoomus: Matkailusta Turun valttikortti – historiaa ja nykyaikaa saariston pääkaupungissa

Julkaistu 3 vuotta sitten · 30.11.2021 · mariaylijama

Suomen historia nojautuu vahvasti sen vanhimpaan kaupunkiin, Turkuun: Tuomiokirkkoa kutsutaan Suomen kansallispyhätöksi, ja Turun linnalla on ollut tärkeä rooli Suomen historiassa jo 1200-luvun loppupuolelta alkaen. Vahvat historialliset juuret kiinnostavat vierailijoita ympäri Suomea ja kansainvälisesti.

Turun asema kulttuurikaupunkina on nosteessa – uusi huippuluokan konserttitalo täydentää Turun kulttuurirantaa lähivuosina, ja Taiteen talo laajentaa Turun kulttuurikenttää entisestään. Tuleva Linnaniemen alue tuo satama-alueen tähän päivään. Päivittynyt sataman ympäristö mahdollistaa risteilyturistien määrän kasvattamisen. Sen lisäksi, että Turkuun kohdistuvaa matkailua olisi hyvä lisätä Tukholman suunnasta, voisi Turku toivottaa nykyistä aktiivisemmin tervetulleiksi risteilijävierailuja – etenkin, kun monet huippuristeilijät ovat kotoisin Turusta.

Eläväisen historiansa lisäksi Turku on myös saariston pääkaupunki. Erityisesti kotimaahan suuntautuvan matkailun kohteena Turku voisi kunnostautua yhä aktiivisemmin korostamalla kauniin saariston tarjoamia mahdollisuuksia. Saarten kauniin luonnon tulee olla yhä paremmin niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden tavoitettavissa.

Lähiaikoina julkaistut uutiset uusista lentoreiteistä Turun ja Tukholman sekä Turun ja Rooman välille ovat Turun kannalta hienoja, mutta nostavat esiin myös tarpeen kehittää Turun lentokenttää. On tärkeää, että Turusta pääsee yhä helpommin Eurooppaan. Vielä tärkeämpää on, että lentoyhteydet tuovat matkailijoita yhä enenevissä määrin Turkuun päin. Vahvistuvat lentoyhteydet luovat myös mahdollisuuden Turku-matkailun tuotteistamiseen esimerkiksi tilauslentojen kautta.

Suurilla urheilutapahtumilla on tärkeä rooli Turun ja koko seutukunnan elinvoiman vahvistamisessa. Paavo Nurmi Games on esimerkki tapahtumasta, joka tuo Turkuun sportin seuraajia niin kotimaasta kuin ulkomailta. Kesäkuussa 2022 Turun urheilupuistosta välitetään jälleen yleisurheilun huippuhetkiä sadoille miljoonille tv-katsojille. Suuret urheilutapahtumat lisäävät yhteisöllisyyttä ja vahvistavat Turun positiivista brändiä.

Tulevaisuudessa Turun olisi hyvä myös ottaa paikkansa perhematkailukohteena. Siinä missä Helsingissä on Linnanmäki ja Tampereella Särkänniemi, tarvitsee Turkukin oman lapsiperheitä houkuttelevan kohteensa. Turussakin huvipuistolle voisi olla paikkansa.

Matkailu työllistää jo nyt merkittävästi. Turun hotelli- ja ravintolatarjonta on vahvistunut mukavasti. Uusia hotelleja on valmistunut viime vuosina kolme: Hotelli Kupittaa, Hotelli Kakola ja viimeisimpänä Scandic Hamburger Börs. Matkailun edistämiseksi kapasiteettia tulee edelleen vahvistaa. Turku on jo nykyisellään Suomen ravintolapääkaupunki.

Kiinnostavat ja kehittyvät kaupungit pärjäävät myös matkailussa!