Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Hyvinvointialueet tulevat

Julkaistu 2 vuotta sitten · 29.11.2021 · mariaylijama

Ei koske minua! 

Tämän vastauksen olen saanut useilta tutuilta, kun olen kysellyt syksyn mittaan tietävätkö he mikä on hyvinvointialue tai mitä tehtäviä alueelle tulee.

No kyllä koskee!

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä aluepelastuslaitos siirtyvät kunnista uusille hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta lähtien. Samaan organisaatioon tulevat myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ja erityishuoltopiirin kuntayhtymät sekä monia muita pienempiä sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymiä.

Tammikuun vaaleissa valittavalla aluevaltuustollamme on valta päättää, miten yllä mainitut palvelut käytännössä toteutetaan.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue tulee jatkossa olemaan yli 20 000 henkilön työnantaja, jolla on yli kahden (2) miljardin euron budjetti!

Hyvinvointialue tulee olemaan myös valtavan tärkeä hankintaorganisaatio, joka hankkii erityyppisiä palveluja toimintansa hoitamiseksi.

Maaliskuun 2022 alusta lukien hyvinvointialueita johtavat valtuustot, jotka valitaan tammikuussa 2022 pidettävissä aluevaaleissa.

Tämän hetken tiedon valossa vaalien äänestysaktiivisuus uhkaa jäädä vaisuksi. Ei anneta tämän ennusteen toteutua, vaan otetaan homma vahvasti omiin käsiimme.

Nyt viimeistään on syytä kiinnostua aiheesta ja varmistaa, että hyvinvointialueemme valtuustoon saadaan mahdollisimman pätevät ja osaavat henkilöt viemään eteenpäin vaativaa muutostilannetta.

Niko Aaltonen  
Kirjoittaja on Turun kaupunginhallituksen jäsen, joka on toiminut myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.

niko-aaltonen

Faktoja: 
Aluevaalien vaalipiiri on koko Varsinais-Suomi, eli vaikkapa turkulaista ehdokasta voivat äänestää turkulaiset, salolaiset, kaarinalaiset, loimaalaiset jne.

Vuoden 2023 alusta alkaen kunnilta poistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä aluepelastustoimen kustannukset. Kustannuksia vastaava osuus leikataan kuntaverosta ja kuntien valtionosuuksista. Kuntien veroprosentteja lasketaan 12.39 %-yksikköä nykyisestä.

Keskeisiä päivämääriä: 
23.1.2022 Aluevaalien vaalipäivä, ennakkoäänestys 12.-18.1.2022.
1.3.2022 Aluevaltuustot aloittavat toimintansa.
1.1.2023 Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle.