Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Sini Ruohonen: Eskarilainen ei kulje yksin

Julkaistu 7 vuotta sitten · 6.2.2017 · Janina Myllynen

6.2.2017
Turun kaupunginhallitus saa tänään selvityksen vuosien 2017–18 esiopetuspaikoista sekä lukuvuosien 2017–18 ja 2018–19 esiopetuksen tuottajista. Hyvä, että asiaan voidaan vielä vaikuttaa.

Lasten ja perheiden tarpeet ja sujuvan arjen mahdollistaminen on pidettävä esikoulun järjestämisen ensisijaisena perusteena.

Esiopetusta ei voi verrata kouluun, jonne lapsi voi kulkea itsekseen.

Kuljettamisen vuoksi sopivin esiopetuspaikka ei välttämättä ole kartalta katsottuna lähin. Esimerkiksi joukkoliikenteen kulkureitit ja työssäkäynnin suunnat ratkaisevat enemmän.

Pienempien sisarusten hoitopaikka pitää ehdottomasti ottaa huomioon, koska työn ja lapsiperhearjen yhteensovittaminen ei kestä lasten vientiä ja hakua moneen eri paikkaan kahdesti päivässä.

Lisäksi monet perheet vaihtavat asuinpaikkaa nimenomaan lapsen koulutien alkaessa. Tilantarpeet muuttuvat ja koti valitaan turvallisen koulutien näkökulmasta. Perhe ei siis välttämättä asu vielä esikoulupaikkaa valittaessa lähelläkään lapsen tulevaa alakoulua.

Kysyttävä on myös, miksi paikkojen jakamisperusteissa näkökulmaksi on valittu palvelun järjestäjätahojen arvottaminen. Miksi yksityiset palveluntuottajat on asetettu järjestämisperiaatteissa kunnallisten jälkeen?

Keskitetty palveluohjaus voi olla toimiva, kustannustehokas ja tasapuolinen tapa järjestää esiopetuksen kaltaisia lakisääteisiä palveluja.

Palvelujen järjestämisen kriteereissä pitää kuitenkin huomioida kuntalaisten arki.

Sini Ruohonen
Kirjoittaja on Turun Kokoomuksen puheenjohtaja