Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Sini Häkkinen: Polkaistaan Turkuun hyvinvointia

Julkaistu 7 vuotta sitten · 24.3.2017 · villelaakso

24.3.2017
Tärkein arjen välineeni on polkupyörä. En omista autoa vaan pyöräilen joka paikkaan – kesät talvet. Olen tehnyt näin koko ikäni. Punainen kiiturini kulkee matkassani joka paikkaan. Tai ennemminkin minä kuljen sen matkassa. Pyöräily on keinoni päästä nopeasti paikasta toiseen, saada raitista ulkoilmaa ja reilu annos liikuntaa päivääni.

Pyöräilyn edistäminen ja mahdollistaminen on kaupungeille monella tapaa erittäin kannattava hanke. Kaupunkien pyöräliikenteeseen käyttämä raha maksaa itsensä monin verroin takaisin. Pyöräily edistää terveellisiä elämäntapoja, luo säästöjä sosiaali- ja terveysmenoihin ja edistää liikkumisen yhdenvertaisuutta sekä kaupunkiympäristön saasteettomuutta ja liikenteen ruuhkattomuutta.

Liikkumattomuus on yksi suurimmista riskeistä kansanterveydellemme. Vaihtamalla kulkuvälineen polkupyöräksi esimerkiksi koulu- ja työmatkoilla tulee huomaamattaan lisänneeksi liikunnan määrää arjessaan. Tällä on suora yhteys terveyteen ja hyvinvointiin. Hyvinvoiva kaupunki muodostuu terveistä, työ- ja toimintakykyisistä sekä aktiivisista kaupunkilaisista.

Toissijaisia eivät ole myöskään pyöräilyn vaikutukset kaupungin viihtyvyyteen. Polkupyörä ei tuota ilmansaasteita eikä melua. Kasvattamalla pyöräilyn kulkutapaosuuksia, vaikutetaan positiivisesti myös kaupunkialueen ruuhkien vähentämiseen. Samalla tehdään liikenteessä tilaa heille, joille auton vaihtaminen pyörään ei ole mahdollista.

Turussa pyöräilijän olosuhteet ovat varsin hyvät verrattuna moneen muuhun kaupunkiin. Tehtävää kuitenkin vielä on. Yhtenäiset joensuuntaiset pyöräväylät puuttuvat kokonaan. Muun muassa Linnankadulle ja Itäiselle Rantakadulle tarvittaisiin sujuvat väylät pyöräilijöille. Kaupunkipyörien tuloa Turkuun pidän erittäin kannatettavana.

Kun pyöräilystä tehdään helpompaa ja nopeampaa, mahdollistetaan yhä useamman turkulaisen siirtyminen pyöräilyn pariin. Samalla luodaan pyöräilymyönteistä ilmapiiriä. Tavoitteenani on tehdä Turusta Suomen liikunta- ja urheilupääkaupunki. Pyöräilyn edistäminen kaupungissa on yksi tärkeä osa tuota tavoitetta.

Ps. Tiesittekö, että Turun kaupungin pääkirjastolta löytyy mahdollisuus oman pyörän pumppaamiseen.

Sini Häkkinen
Kirjoittaja on Turun Kokoomuksen Nuorten puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas.