Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Niina Kallio: Kuka nyt Turkuun muuttaisi?

Julkaistu 7 kuukautta sitten · 15.12.2023 · jonna

Ainakin tämä 35-vuotias jyväskyläläislähtöinen henkilö. Lähes poikkeuksetta saan hieman hämmentyneitä kyselyitä turkulaisilta, kun kerron pienestä pitäen halunneeni muuttaa Turkuun. Miksi? Mikä ihme sai sinut haluamaan Turkuun? Näitä kysymyksiä minulta kysytään, kun olen kertonut uudehkosta turkulaisstatuksestani. Perinteisesti muuttamisen syinä ovat opiskelu- tai työpaikka sekä parisuhde- ja perhesyyt. Minua muuttamaan houkutti useampikin syy, ja moni niistä sellainen mitä kaikki eivät tule edes ajatelleeksi Turun vetovoimatekijöinä: Turun omalaatuisuus kaupunkina, kaunis ja pitkä historia, joka ilokseni näkyy kauniisti kaupunkikuvassa varsinkin jokirannassa sekä turkulaisuus ja turkulaiset ihmiset itsessään.

Olen myös nuorempana Turussa vieraillessani ihastellut erinomaisesti toimivaa joukkoliikennettä. Kaverin kanssa bussia odotellessa pysäkillä ei tarvinnut kauan seistä, kun seuraava bussi jo tulikin ja vei perille. Onkin ollut varsin mielenkiintoista päästä kehittämään Fölin joukkoliikennettä Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsenenä. Aikuistuttuani Turun kaupunkiseudulla alkoivat houkuttaa myös monipuoliset koulutus- ja työmahdollisuudet. Kaupungissa on useampi monialainen korkeakoulu, joiden runsaasta opintotarjonnasta on helppo valita mielenkiintoinen ala. Työllistyminen on valmistuttua myös monella alla Turun seudulla helpohkoa, ja vielä helpompaa se on, kun saamme kehitettyä lähijunaliikennettä sekä Turun tunnin junaa, Länsirataa.

Palatakseni vielä hetkeksi Turun omalaatuisuuteen ja turkulaisuuden pohdintaan. Paljon parjattu ja ihasteltu-vihasteltu Turun murre on oikeasti tosi hauskan kuuloista, vaikka sekin on vähän katoava luonnonvara. Puhukaa syntyperäiset turkulaiset omalla nuotilla ja sävelellä. Se on ihanaa! Omat alueelliset sanat ja asiat kuten piispanmunkki, pölö ja f-alkuiset sanat funikulaarista tulevaan uuteen musiikkitaloon Fuugaan ovat myös miellyttäviä korvalle. Turkulaisuudessa on jotain hyvin erityistä ja omalaatuista, mikä vetää puoleensa, kunhan vaan antaa sille mahdollisuuden. Turkulaiset ovat paljon ystävällisempiä ja ihanampia kuin uskovatkaan itse ja pitävät turhan usein turkulaisuutta heikkoutena. Kielletty hedelmä, tässä tapauksessa Suomen alkuperäinen pääkaupunki Turku, onkin monesti hyvin kiehtovaa ja vetovoimaista.

Vai voinko sittenkään kutsua itseäni turkulaiseksi, sillä olen asunut kaupungissa vasta vuodesta 2018? Tarinan mukaan Turussa pitäisi asua vähintään 50 vuotta, jotta turkulaisuuden määritelmä täyttyy, ja minun kohdallani se tulisi täyteen vuonna 2068, jolloin täyttäisin 80 vuotta. Siinäpä tavoitetta!

Niina Kallio

Turun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu (kok.)