Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Kampus ja tiedepuisto Turun kehittämisen kärkeen

Julkaistu 6 vuotta sitten · 14.5.2018 · villelaakso

Turun kaupunginvaltuusto päättää 14.5.2018 kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamisesta ja suunnittelua ohjaavista periaatteista.

Kupittaan ja Itäharjun alueelle laadittu ”masterplanissa” visioidaan alueen kehittymistä vuoteen 2050. Toteutuessaan suunnitelmat tuovat 10 000 uutta työpaikkaa ja 20 000 uutta asuntoa.

Rakentuminen synnyttää parhaimmillaan miljardien eurojen investointeja, minkä vuoksi hanke on merkittävä jopa kansainvälisellä mittapuulla.

Kupittaa-Itäharjun alueesta pitää tehdä Turun kasvun moottori. Uusimmat teknologiset innovaatiot yhdistettynä korkeakouluopiskeluun ja huippututkimukseen muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden koko seudun kannalta. Hankkeessa yhdistyvät tiivis kaupunkirakentaminen, ekologisuus ja älykkäät infraratkaisut verkosta liikenteeseen.

Harvassa kaupungissa kampus sijoittuu niin lähelle ydinkeskustaa kuin Turussa. Uudet asumis- ja työssäkäyntimahdollisuudet tekevät kaupungistamme houkuttelevan ja kiinnostavan. Tunnin junalla alue on entistä helpommin saavutettavissa myös pääkaupungista.

Korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyö näkyy hyvin jo visiovaiheessa. Suunnitteluperiaatteissa todetaan että, kumppanuuksia ja ulkoisen rahoituksen mahdollisuuksia hyödynnetään vahvasti.

Kun suunnitelmia pannaan täytäntöön, alueen saavutettavuus ja viihtyisyys pitää asettaa keskeisiksi tavoitteiksi. Modernit joukkoliikennemuodot, kuten robottiautot ja muut sähköiset ratkaisut lisäävät liikkumisen sujuvuutta. Mahdollisimman korkea rakentaminen takaa puisto- ja viheralueet. Yhdeksi suunnittelun ja toteutuksen periaatteeksi onkin jo nostettu korkeatasoinen julkinen kaupunkitila.

Varsinais-Suomen kasvu tarjoaa nyt ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Rohkeilla suunnitelmilla ja toteutusratkaisuilla Turun seutu kehittyy maan kakkosalueeksi. Nyt on päätösten aika.

Turun kaupunginvaltuuston jäsenet (kok.)
Sini Ruohonen ja Niko Aaltonen