Sini Ruohonen: Yhteistyöllä paremmat palvelut koko kaupunkiseudulle
Julkaistu 12 kuukautta sitten · 16.10.2023 · jonna
Turku on ylittänyt 200 000 asukkaan rajapyykin tänä vuonna. Koko kaupunkiseudulla meitä on jo yli 340 000. Tämä jälkimmäinen luku on merkityksellinen, sillä ihmiset eivät elämässään tunnista kuntarajoja – työssäkäynti, asiointi ja vapaa-ajan menot onnistuvat kaupunkiseudun sisällä.
Väitän, että seudullisen ajattelun ja yhteistyöhön tähtäävän asenteen lisääminen on Turun ja ympäristökuntien yhteinen etu ja tulevaisuuden menestystekijä.
Meidän ei tarvitse tehdä kuntaliitoksia ja kipuilla hallinnon yhdenmukaistamisessa, vaan ottaa kaikki hyöty irti siitä tekemisestä, mikä on mahdollista tehdä yhteistyössä kuntarajat ylittäen. Näin pienemmät kaupungit Turun ympärillä säilyttävät itsenäisyytensä ja tietynlaisen ketteryyden – ja toisaalta Turun rooli on selkeästi olla keskuskaupunkina primus motor. Turku ideoi ja kehittää uusia palvelumuotoja ja toimintatapoja, jotka tuovat yhtäältä vetovoimaa ja toisaalta säästöjä koko kaupunkiseudulle.
Toimiessani Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2020–2021 huomasin hieman yllättäenkin, että seudullisen yhteistyön lisäämisessä oli selvästi työnsarkaa. Monilta suunnilta tuli toiveita lisätä vuoropuhelua ja koettiin, että tiedon ja ajatusten vaihtamiseen tarvitaan struktuuria.
Tämä neuvottelutyö konseptin luomiseksi kantoi hedelmää. Periaatteista kuntayhtymän perustamiseksi päätettiin Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa ja Ruskolla kesällä 2021. Seutuhallitus on nyt kokoontunut toista vuotta ja valtuutetuille on kerran järjestetty seutufoorumi – laajempi keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus.
Puitteet ovat nyt siis olemassa – mitä konkreettista tulisi saada aikaan?
Föli ja Vaski-kirjastot ovat hyviä osoituksia järkevästä ja toimivasta yhteistyöstä yli kuntarajojen. Kummassakin hyöty on ennen kaikkea asukkaiden palvelun saatavuuden ja sujuvuuden lisäämisessä. Mikä siis olisi seuraava yhteinen kaupunkiseudun projekti? Mielestäni katse kannattaa kääntää vapaa-aikaan eli liikunnan ja kulttuurin palveluihin.
Lounais-Suomen Liiku ry. on ollut 1990-luvun alusta vanhan Turun ja Porin läänin alueella toimiva asiantuntijajärjestö, joka on koonnut yhteen seuroja ja uraauurtavasti lisännyt yhteistyötä eri tahojen, myös kuntien välillä.
Nyt erityisesti kaupunkiseudulla tulisi päästä liikuntapaikkarakentamisessa yhteisten karttaharjoitusten ääreen, jotta palveluverkko toimii tehokkaasti niin kustannusten ja etenkin käytön kannalta. Uimahallit, jalkapallo- ja jäähallit sekä voimisteluolosuhteet tulisi katsoa läpi seudullisesti. Samoin harrastamisen tukeminen etenkin lasten ja nuorten ja miksei myös senioreiden osalta tulisi miettiä seudullisesti.
Turussa ollaan siirtymässä harrastesetelimalliin ja tavoitteemme on, että valtakunnallista kiitosta ja kiinnostusta saanut järjestelmämme kävisi myös ympäristökunnille, jolloin lasten ja nuorten avustaminen liikuntaharrastuksissa kohtelisi kaikkia seudun kuntia, lapsia ja lapsiperheitä tasavertaisesti.
Kulttuurin osalta on selvää, että Turku on historiallisena kulttuurikaupunkina koko seudun pääkaupunki tarjoten laadukasta ohjelmistoa niin teatterin, konserttien, taidenäyttelyjen, museokierrosten kuin vaikkapa ravintolaelämysten ystäville. Näissä palveluissa Turku mielellään palvelee kaikkia kaupunkiseudun asukkaita ja tottakai kernaasti houkuttelee matkailijoita kauempaakin.
Ajattelen tietenkin silti, että erityistä vetovoimaa ja etenkin potentiaalia löytyy myös muista kunnista ja kaupungeista. Saaristokaupunkien Paraisten ja Naantalin kanssa on jo perustettu uusi matkailuyhtiö. Tavoitteena konseptoida matkailumahdollisuuksia ainutlaatuisen saaristomeren äärellä. Naantali on profiloitumassa historiaansa kuunnellen entistä vahvemmin kylpyläkaupungiksi sen lisäksi, että muumit ovat osoittautuneet menestystekijäksi.
Muut seutukuntamme kaupungit voisivat osaltaan miettiä kulttuuri- ja matkailustrategiaansa siitä näkökulmasta, mitä uutta ja kiinnostavaa ne voisivat tarjota kaikille seudun asukkaille ja ennen kaikkea, millä saisimme houkuteltua tänne enemmän vierailijoita kauempaakin.
Ehdotan seudullisen strategian yhdeksi painopistealueeksi vapaa-ajan palveluja sekä asukkaiden palvelemisen parantamiseksi että matkailun lisäämiseksi.
Lisäksi tarvitaan toki monenlaista yhteistyötä infrassa, tiehankkeissa, maakunnallisessa edunvalvonnassa, kuten myös koulutuksessa sekä menestyksekkään yritystoiminnan mahdollistamisessa.
Sini Ruohonen
Turun kaupunginhallituksen jäsen
Valtuustoryhmän puheenjohtaja
Valtuustoryhmän puheenjohtaja Sini Ruohosen kirjoitus seutuyhteistyöstä avasi Kokoomuksen Turun kaupunginvaltuutettujen kirjoitussarjan.