Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Takatalo jätti valtuustoaloitteen kulttuurikummitoiminnasta Turkuun

Julkaistu 2 vuotta sitten · 18.3.2022 · mariaylijama

Helsingissä jokainen vuonna 2020 tai sen jälkeen syntynyt vauva on saanut oman kulttuurikummin. Kummina on toiminut esimerkiksi Helsingin kaupunginorkesteri ja kummi on kutsunut lapset perheineen vuosittain kahteen maksuttomaan tapahtumaan, esimerkiksi vauvasinfoniaan. Nyt vastaavaa toimintaa halutaan myös Turkuun. Kaupunginvaltuutettu Janika Takatalo (kok.) jätti aiheesta laajaa kannatusta saaneen aloitteen kaupunginvaltuuston kokouksessa 14.3.

– Kulttuurikummiuden avulla lapsi ja hänen perheensä saavat henkilökohtaisen kosketuksen kulttuuriin. Jo nuorena luotu suhde kulttuuriin auttaa kasvattamaan aktiivisia ja hyvinvoivia kulttuurikansalaisia, perustelee Takatalo.

Toimintaan kuuluvien tapahtumien tehtävänä on tukea lapsen kehitysvaihetta ja perheen hyvinvointia.

– Moni vanhempi kokee yksinäisyyttä pikkulapsivaiheessa, jolloin kaikenlaiset tapahtumat, joissa kohdata muita samassa elämäntilanteessa olevia, ovat henkisesti hyvin tärkeitä. Myös korona-aikana syntyneet ja kasvaneet lapset ovat jääneet vaille erilaisia elämyksiä ja muiden pienten seuraa. Kulttuurikummitapahtumat vastaisivat Turussakin näihin molempiin tarpeisiin, kertoo Takatalo.

Turussa on onnistuneesti otettu käyttöön muun muassa jo elämyspolku, jonka avulla jokainen peruskoululainen käy noin kolme kertaa lukuvuodessa eri kulttuurilaitoksissa. Toimintaa on ulotettu myös varhaiskasvatukseen, mutta palvelun piiristä puuttuvat vielä aivan pienimmät.

– Turussa tulee selvittää, kehittää ja sen pohjalta ottaa käyttöön Helsingin kulttuurikummitoimintaan pohjautuva oma malli. Kulttuurikummitoiminta olisi hieno lisä vuoden 2029-juhlavuotta kohti kulkevalle kulttuurikaupunki Turulle!, päättää Takatalo.

Aloite keräsi allekirjoituksia jokaisesta valtuuston puolueesta ja samalla allekirjoitusten määrä ylitti hallintosäännön mukaisen 23 allekirjoituksen rajapyykin. Mikäli vähintään 23 valtuutettua vähintään kahdesta valtuustoryhmästä on allekirjoittanut aloitteen, tulee kaupunginhallituksen esittää aloite valtuuston käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa aloitteen tekemisestä. Aloite tulee siis tavallista nopeammin ja suoremmin kaupunginvaltuuston äänestykseen.

Lisätietoja:

Janika Takatalo
Turun kaupunginvaltuutettu
Kokoomuksen valtuustoryhmän vpj
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja
Varsinais-Suomen aluevaltuutettu
+358 401953911