Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Satu Koskinen: Turun investoitava seniorien liikuntapaikkoihin

Julkaistu 9 vuotta sitten · 9.11.2015 · Suvi Uusitalo

Ikääntyvän ihmisen liikkuvan arjen tukeminen on parhaita keinoja ylläpitää elinvoimaista ja virkeää elämää kotona omassa tutussa ympäristössä. Kuitenkin liikkumisen positiivisesta vaikutuksesta ihmisen toimintakykyyn on valitettavan vähän kirjauksia ja puhetta, kun mietitään ikäihmisen laadukasta ja tervettä elämää.

On tilastollinen tosiasia, että Suomessa tapahtuu vuosittain yli 7000 lonkkamurtumaa. Pahimmillaan murtumisen seurauksena menetetään pysyvästi mahdollisuus itsenäiseen elämään omassa tutussa ympäristössä ja joudutaan laitoshoitoon. Murtumien ja laitoshoidon kustannukset ovat suuret, pelkästään yhden lonkkamurtuman hoitoon menee yhden senioripuiston välineiden hinnan verran euroja.

Ennaltaehkäisyyn tarvitaan lihaskuntoharjoittelua sekä tasapainoharjoituksia lisättynä tavalliseen arjessa tapahtuvaan liikkumiseen. Tähän tarpeeseen tule kaupungin vastata.

Turku tunnetaankin monipuolisena liikuntakaupunkina. Ikääntyvien liikuntamahdollisuuksissa on kuitenkin laadullista vaihtelua asuinalueista riippuen. Kun uusia asuinalueita rakennetaan ja jo olemassa olevia liikuntapaikkoja uusitaan, tulisi ikäihmisten tarpeet ottaa huomioon rakentamalla ja korjaamalla esteettömiä ja helposti saavutettavia liikuntapisteitä, senioripuistoja. Esteettömyyden huomiointi tulisi olla keskeisessä osassa suunnittelua ja toteutusta.

Turun keskustan kehittämissuunnitelmissa tulee huomioida eläkeläisten suhteessa runsas asumistiheys alueella siten, että senioreille suunnattuja liikuntapaikkoja viheralueineen olisi suunnitelmissa mukana. Senioripuisto, jossa pääsee harjoittelemaan tasapainoa ja lihaskuntoa ulkoilmassa ei tarvitse paljoa tilaa, mutta tuo sitäkin enemmän terveyttä ja mielenvirkistystä käyttäjilleen. Senioripuistoihin investointi maksaa itsensä takaisin virkeillä ja hyväkuntoisilla ikäihmisillä sekä pienemmillä sairaanhoidon kuluilla.

Tällä hetkellä Turussa on ylipäätään vain muutama liikuntapaikka, joka on suunniteltu erityisesti senioreiden tarpeisiin. Jo olemassa olevissa puistokuntosalilaitteissa viihtyvät toki senioritkin, mutta erityisesti senioreiden tarpeet huomioon ottavia liikuntapaikkoja tarvitaan lisää. Ikäihmisten liikuntapaikkojen tulee olla esteettömiä ja helposti saavutettavia ja sijaita lähellä kotia.

Nykyisellään Urheilupuistossa Karikon lenkin varressa on ikääntyneiden puistokuntosali. Tällainen puisto on erinomainen esimerkki liikuntapaikasta, jossa voivat liikkua myös nuoremmat. Monen ikäiset käyttäjät ovat toisilleen rikkaus, kunnon ohella saa myös energiaa ja mielenvirkistystä lapsien ja nuorien kanssa ajatuksia vaihtaessa. Ruusukorttelissa on ulkoliikuntalaitteet, jotka ovat suunniteltu erityisesti ikääntyneiden käyttöön lihaskuntoa vahvistamaan. Laitteet ovat kaikkien kaupunkilaisten vapaassa käytössä. Teräsrautelan esteetön kenttä sopii myös ikääntyneiden kuntoiluun.

Tulevaisuuden Turun tulee liikuttaa kaikkia vauvasta vaariin.

Satu Koskinen

Kirjoittaja on Turun Kokoomuksen aluejärjestön hallituksen jäsen, liikuntalautakunnan jäsen ja Varsinais-Suomen Kokoomusnaisten puheenjohtaja