Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Turun kokoomus: Ydinkeskustan pysäköintiratkaisuille johdonmukainen strategia

Julkaistu 10 vuotta sitten · 15.1.2015 · Suvi Uusitalo

Turun kokoomuksen mielestä Turun keskustan liikenneratkaisuja tulee kehittää, mutta tilaa on valitettavan vähän.

Turun kokoomus pitää tärkeänä, että Turun ydinkeskusta on saavutettavissa kaikilla kulkuneuvoilla.

– Keskustaan tullaan asioimaan kaikilla kulkuneuvoilla nyt ja tulevaisuudessa. On kuitenkin selvää, että tilanpuutteen vuoksi pysäköinnin osalta tulee tehdä keskitettyjä ratkaisuja. Meidän tulisi ajatella kaupunkilaisia eikä vain keskittyä tekemään politiikkaa asialla. Kaupungissa asuvilla ja siellä asioivilla on erilaisia tarpeita, joten kulkuneuvotkin ovat erilaisia, Turun kokoomuksen puheenjohtaja Joonas Suominen toteaa.

Vaikka ydinkeskustan kadunvarsista merkittävä osa on tällä hetkellä varattu pysäköintiin, pysäköintipaikkojen kokonaismäärä ei silti ole riittävä. Samaan aikaan parkkipaikat vievät suhteettoman paljon tilaa ydinkeskustasta.

– Kevyen liikenteen väylien osalta on jouduttu tekemän kompromissiratkaisuja tilanpuutteen vuoksi. Kompromissiratkaisut toimivat käytännössä välttävästi ja saattavat aiheuttaa jopa vaaratilanteita, Suominen sanoo.

Hänen mielestään ydinkeskustassa pysäköintipaikat tulisi saada pois kadunvarresta ja samalla pysäköintikapasiteettiä tulisi kasvattaa.

– Ainut kestävä ratkaisu on kehittää keskitettyjä pysäköintiratkaisuja. Pysäköintiratkaisujen tulee palvella asiointipaikkoja ja asukaspysäköintiä. Niiden tulee olla myös hyvin saavutettavissa, Suominen sanoo.

Pysäköintiasioiden ratkaiseminen helpottaisi keskustan pyörätieverkon rakentamista.

– Keskittämällä pysäköintiä pystytään luomaan tilaa kevyen liikenteen tarpeisiin ja parannetaan keskustan viihtyvyyttä sekä erityisesti turvallisuutta, Suominen sanoo.

– Monissa suurissa kaupungeissa on erittäin hyviä kokemuksia vastaavasta kehityksestä. Pysäköintipaikat ovat osa liikenneratkaisuja, joiden kehittämiseen tulisi olla johdonmukainen strategia.

Keskitetty pysäköintiratkaisu olisi Suomisen mukaan paras vaihtoehto myös keskustan yrittäjien ja elinkeinoelämän kannalta.

– Turun keskusta näivettyy tällä hetkellä kestämätöntä vauhtia. Pysäköinti tulisi keskittää ennen kuin kadunvarsipysäköinnistä luovutaan edes osittain. Tällöin turvataan riittävä asiointipaikkojen määrä.

Suomisen mukaan Turun päätöksenteko on pysäköintiratkaisujen osalta ollut valitettavassa umpisolmussa jo pitkään. Tilanteen ratkaiseminen edellyttää hänen mielestään kaikilta tahoilta vastaantuloa.

– On tunnustettava se tosia asia, että Turun keskustassa liikutaan kaikilla kulkuvälineillä. Yksityisautoilu, julkinen liikenne ja kevyt liikenne tukevat toisiaan – valitettavasti vähäinen tila asettaa haasteita näiden yhteensovittamiselle.