Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Tunnin juna keskustelutti Kokoomusklubissa

Julkaistu 9 vuotta sitten · 6.3.2015 · Suvi Uusitalo

DSC02396Torstai-iltana 5.3. Panimoravintola Koulun Historianluokkaan tuotiin lisää tuoleja, kun Turun Kokoomuksen keskustelutilaisuudessa Kokoomusklubissa puhuttiin maakunnallisen edunvalvonnan keinoista, nykytilasta ja tavoitteista. Keskusteluun nousi erityisesti niin kutsuttu tunnin juna. 

Turun Kokoomuksen kanssa tilaisuuden järjesti tällä kertaa Suikkilan Kokoomus. Alustajana tilaisuudessa oli helmikuun alussa Varsinais-Suomen maakuntajohtajana aloittanut Kari Häkämies. Mukana olivat myös turkulaiset eduskuntavaaliehdokkaat Minna Arve ja Lauri Kattelus.

Häkämies nosti yhdeksi Varsinais-Suomen liiton keskeisimmistä edunvalvonnan tavoitteista liikennehankkeet, erityisesti juuri tunnin junan.

– Se ei ole liikenne-, vaan aluetaloushanke. Asuminen pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi järjettömän hintaista. Suomi kuitenkin urbanisoituu, mutta se ei voi urbanisoitua vain pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Salosta kestäisi tunnin junalla Helsinkiin vain puoli tuntia. Se on Salolle järjetön potentiaali, Häkämies totesi.

Hän muistutti, että tunnin on pitkän tähtäimen projekti.

– Tunnin juDSC02401nahan on asia, joka ei realisoidu seuraavalla vaalikaudella. Asiasta on kuitenkin saatava ensi vaalikaudella päätös. Jos se nyt kymmenenkin vuodessa hoituu niin, että juna varsinaisesti kulkee, poliitikoille jotka sen hoitavat pitää antaa suuri tunnustus, Häkämies totesi.

Minna Arven mukaan maakunnallisessa edunvalvonnassa yhteistyötä on edelleen tiivistettävä.

– Tilanne on muuttunut varsinaissuomalaisen edunvalvonnan osalta merkittävästi viime vuosina. Aiemmin edunvalvontaa on tehty maakuntaliiton ja kansanedustajien yhteistyöllä. Viime vuosina on kuitenkin ymmärretty, että edunvalvontaan tarvitaan voimaa taakse, Arve totesi.

– Kuntien kesken on alettu tehdä yhteistyötä ja ymmärretty, että ajettavia asioita on myös laitettava järjestykseen, Arve sanoi.

Tunnin juna on hänen mukaansa hyvä esimerkki yhteistyöstä edunvalvonnassa. Arve nosti esiin myös Turun kaupungin ja maakuntaliiton yhteisen Suomen tulevaisuus -tilaisuuden, joka pidettiin muutama viikko sitten Helsingissä. Siellä esitellyt Varsinais-Suomen tavoitteet saivat paljon julkisuutta ja hyvää palautetta.

Maakuntahallituksessa istuva Lauri Kattelus muistutti, että etätyön lisääntymisen ja uudenlaisen työn tekemisen sekä tunnin junan myötä ihmisten asuminen Varsinais-Suomessa helpottuu, vaikka työpaikka fyysisesti olisi pääkaupunkiseudulla.

Teksti: Suvi UusitaloKuvat: Raino Aitamaa