Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Valkonen vaatii rohkeita talousuudistuksia

Julkaistu 6 vuotta sitten · 30.11.2018 · villelaakso

Kokoomus tähyää Varsinais-Suomesta viidettä kansanedustajan paikkaa. Toista kertaa ehdolla oleva talousasiantuntija Ville Valkonen näyttää puhkuvan intoa. Näkemyksiä Suomessa tarvittavista uudistuksista hän selostaa nopealla tahdilla.

Valkonen kuvailee olevansa edistysmielinen oikeistolainen.

– Minulle oikeistolaisuus on luottamista ihmiseen ja hänen kykyynsä kantaa vastuuta. Uskon yksilönvapauteen. Tavoitteeni on kannustava Suomi. Kaikista on pidettävä huolta, mutta holhoaminen ei ole välittämistä. Kannatan tulevaisuuskeskeistä ja ratkaisuhakuista politiikkaa, Valkonen kiteyttää.

Talouspoliittisesti Valkonen on koko vaalipiirin kokeneimpia ehdokkaita, ja painottaakin kampanjassaan talous- ja työllisyysteemoja. Vaatimuslistalta löytyvät muun muassa paikalliseen sopimiseen perustuva työmarkkinauudistus, kannustavampi sosiaaliturva, verotuksen keventäminen ja julkisen talouden kulukuri. Kauppatieteiden maisteri Valkonen on opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa laskentatoimea ja rahoitusta sekä kansantaloustiedettä.

– Terve talous on hyvän yhteiskunnan edellytys ja kaiken muun politiikan perusta, siksi eduskuntaan tarvitaan talouspoliitikkoja, Valkonen toteaa.

Talousosaamista Valkoselle on koulutuksen lisäksi kertynyt taloushallinnon tehtävissä, Kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittisena sihteerinä ja valtiovarainministerin talouspoliittisena erityisavustajana. Hän on aktiivinen piensijoittaja ja talouskolumnisti.

– Työskentely valtiovarainministeriössä oli varsinainen talouspolitiikan syväosaamiskoulu. Oli valtavan opettavaista työskennellä taloustieteen tohtorien ja kokeneiden virkamiesten kuten valtiosihteeri Martti Hetemäen kanssa. Myös työskentely eduskunnassa oli erittäin hyödyllistä. Tiedän tarkalleen, mihin olen hakemassa, Valkonen kertoo.

Nykyään Valkonen johtaa perustamaansa yritystä, joka järjestää talous- ja sijoitustapahtumia sekä -koulutuksia.

– Aika paljon itsekin opetan sijoittamista, mutta kasvun painopiste on tapahtumissa. Politiikan taustatehtävien jälkeen on erittäin virkistävää työskennellä pienessä yrityksessä yksityisellä sektorilla. Asiat tehdään nopeasti, joustavasti ja tulosvastuulla, hän kuvailee. Samaa tekemisen meininkiä tulisi Valkosen mukaan olla enemmän myös politiikassa.

Talouden lisäksi Valkonen pitää erityisen tärkeinä teknologian hyödyntämistä ja innovaatiopolitiikkaa.

– Teknologian muutos tulee vain kiihtymään ja se pitää hyödyntää. Vastaus ei löydy peruutuspeilistä. Esimerkiksi tekoäly, esineiden internet ja entistä kehittyneemmät robotit ovat kulman takana. Suomen tulee olla teknologian edelläkävijä. Se vaatii kannustavaa yrityspolitiikkaa sekä laadukasta koulutusta ja tutkimusta, Valkonen linjaa.

Myös Suomen puolustuskyky on Valkosen vaaliteemojen listalla. Reservin yliluutnantti harrastaa itse aktiivisesti maanpuolustustoimintaa.

– Venäjän toiminta on erittäin huolestuttavaa. Suomen on oltava valppaana sekä tehtävä laajaa kansainvälistä yhteistyötä turvallisuuden lisäämiseksi, Valkonen sanoo.

Energiapolitiikan ja ilmastonmuutoksen torjunnan Valkonen näkee oleellisena osana kaikkea vaikuttamista.

– En ole perinteinen ympäristöpoliitikko, mutta uskon, että energiajärjestelmämme on välttämätöntä mullistaa päästöttömäksi, jotta voimme säilyttää elinkelpoisen maapallon. Ilmastotalkoot tulevat kalliiksi, mutta vielä kalliimpaa on viivytellä asian kanssa, hän summaa.

Luottamustehtävistä Valkosella on yli kymmenen vuoden kokemus. Hän toimi Paimiossa kahdeksan vuotta kaupunginvaltuutettuna. Nykyään Valkonen on turkulainen kaupunginvaltuutettu, Turun rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtaja, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen varapuheenjohtaja, Turun Sataman hallituksen jäsen ja Kokoomuksen puoluevaltuuston varapuheenjohtaja.

Vapaa-ajan Valkonen kertoo kuluvan avovaimon, ystävien ja perheen kanssa, kirjojen parissa, kirjoitellen ja monipuolisesti liikkuen. Löytyypä mieheltä musta vyö taekwondostakin, mutta nykyään potkimaan ehtii kuulemma liian harvoin.

Villen nettisivut:
https://villevalkonen.fi/