Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Sini Ruohonen: Raitiotie Turkuun on rohkea päätös

Julkaistu 5 vuotta sitten · 7.2.2019 · villelaakso

Ratikka on kasvualusta koko kaupunkiseudun kehitykselle ja kasvulle. Kuten tunnin juna Varsinais-Suomelle, raitiotie tuo kaupunkiin lisää elinvoimaa ja asukkaita.

–          Joukkoliikenne on parhaimmillaan kaupunkikehityshanke, josta hyötyvät kaikki seudun asukkaat ja yritykset. Nykytiedon valossa raitiotie on modernein vaihtoehto, toteaa Turun Kokoomuksen puheenjohtaja Sini Ruohonen.

Ruohosen mukaan kasvu on hyvinvoinnin edellytys ja kasvun tae taasen on investointien houkuttelu Turun seudulle.

–          Tarvitsemme sekä asuntoja, palveluja, yrityksiä ja työpaikkoja, jotta palvelut pysyvät ja kehittyvät. Koulujen korjaukset, liikunta- ja kulttuuripalvelut, päiväkodit ja vanhustenhoito rahoitetaan sillä, että asukkaiden määrä ja työllisyys nousevat, sanoo Ruohonen.

Linjan varrella oltava kaavoitusmahdollisuuksia

–          Jos Turussa ensimmäisessä vaiheessa rata rakennetaan Itäharjulta matkakeskuksen kautta Raisioon, löytyy akselin varrelta uusia rakennusmahdollisuuksia runsaasti, toteaa Ruohonen.

Maan arvonnousu alkoi Tampereella välittömästi raitiotiepäätöksen jälkeen. Odotettavissa siis on, että Turun seudulla kävisi samoin. Esimerkit Euroopan verrokkikaupungeista osoittavat, että positiivinen kehitys heijastuu kaikkiin muihinkin kaupunginosiin.

–          Raitiotien etu on sen kiinteys. Kaupunkikehitystä ohjataan pysyvällä ratkaisulla, jonka kapasiteetti riittää vuosikymmeniksi eteenpäin, Ruohonen kertoo.

Rahoitus erillisenä investointina ja mieluiten yhtiömallilla

Raitiotie edellyttää Ruohosen mukaan rahoituksen kytkemistä maan arvonnousuun. Ehtona on oltava valtion mukaantulo ja tavoitteena yritysten sitominen hankkeeseen.

Kaavoituksessa poliitikkojen on sitouduttava korkeaan ja tiiviiseen rakennuskantaan erityisesti radan varrella.

–          Odotan näyttöjä rohkeasta kaavoituspolitiikasta erityisesti Turun suurimmilta ryhmiltä. Kun valitaan ratikan avulla synnytettävä kasvun tie, sillä on myös pysyttävä, Ruohonen peräänkuuluttaa.

Turun strategiaan on kirjattu kasvuennuste, jonka mukaan vuonna 2029 asukkaita olisi kaupungissa 220 000. Johdonmukainen tapa toteuttaa suunnitelma, on tehdä raitiotiepäätös nyt.