Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Kunnianhimoinen kansihanke vie Turkua eteenpäin

Julkaistu 6 vuotta sitten · 14.10.2018 · villelaakso

Itäharjun ja Kupittaan alueen kehittyminen etenee. Turun kärkihankkeisiin kuuluvan ”masterplanin” seuraava vaihe on ”Tiedepuiston kansi”, jota saatiin eteenpäin maanantain kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostoksessa.

Kansihanke on massiivinen rakennelma Helsingin moottoritien ja junaradan ylitse. Se tulee sijoittumaan Lemminkäisenkadun ja Kalevantien välille, Kupittaan aseman taakse ICT-talon ja palloiluhallin suuntaan.

Kyse ei ole vain ylikulkusillasta, vaan kannen on tarkoitus yhdistää Itäharjun ja Kupittaan alueet toisiinsa. Kannelle rakennetaan monimuotoisesti asuntoja ja toimistotilaa sekä palveluja ja viherympäristöjä.

Koska kansi sijaitsee yliopiston ja korkeakoulujen välittömässä läheisyydessä, pitää asuinrakentamisessa huomioida myös opiskelija-asunnot.

Läpikulku onnistuu kannen yli kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä – henkilöautoille suunnitelmissa varataan parkkitilaa kannen alta. On tärkeää, että koko alueen kehittämisessä huolehditaan saavutettavuudesta kaikilla liikkumismuodoilla.

Kupittaan aseman kokonaisuutta tulee ajatella mini-matkakeskuksena, joka palvelee työssäkäyntiä Turussa koko Varsinais-Suomesta.

Kansi on maakunnallisesti merkittävin turkulaishanke tunnin junan näkökulmasta. Se mahdollistaa nykyistä merkittävämpien matkustajamäärien sujuvan kulkemisen Turun ja Helsingin välillä.

Kilpailu kannen suunnitelmasta käynnistettiin samalla, kun strategiset tavoitteet hyväksyttiin. Toivottavasti yhtä rohkeat ideat kuin mitä on esitetty esimerkiksi Helsingissä Pasilan alueella löytävät tiensä myös Turkuun. Korkeutta pitää olla reilusti.

Rahoituksen osalta riittävän suuret rakennusoikeudet tekevät hankkeesta Turulle kannattavan investoinnin. Turku ja koko seutukunta hyötyy kaupungin kehityksestä ja kasvusta. Nyt rohkeasti eteenpäin.

Niko Aaltonen

(kok), varapuheenjohtaja

Sini Ruohonen

(kok), jäsen

Turun kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto

https://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/4115039/Lukijalta+Kunnianhimoinen+kansihanke+vie+Turkua+eteenpain