Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Kokoomuksen valtuustoaloite: Lisää lukutaitoa!

Julkaistu 5 vuotta sitten · 7.10.2019 · villelaakso

Teatteri ja draama rapistuvan lukutaidon pelastajiksi

Kokoomus esittää, että kunnat edistäisivät lasten ja nuorten lukutaitoa teatterin ja draaman keinoin. Kokoomus on tehnyt lukutaidon edistämistä koskevan valtuustoaloitteen jo lähes 20 paikkakunnalla. Valtuustoaloite on jätetty muiden muassa Espoossa, Turussa, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Suomalaisten lukutaito on rapistumassa. Pisa-arvioinnissa Suomen kansallinen keskiarvo (536) sijoittuu tyydyttävälle suoritustasolle. Arvioinnin mukaan heikkoja lukijoita oli kahdeksan prosenttia. Eurostatin tutkimusten (8/2016) mukaan Suomessa on enemmän koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle pudonneita nuoria kuin muissa Pohjoismaissa. Lukutaito on yksi avaintekijä syrjäytymisen ehkäisyssä.

”Lukutaidon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Lukeminen avaa lapsille ja nuorille erilaisia maailmoja, ruokkii mielikuvitusta ja lisää tietoutta monenlaisista asioista. Ennen kaikkea hyvä lukutaito antaa vahvan pohjan oppimiselle ja siten hyvän elämän rakentamiselle. Toivon, että mahdollisimman moni kunta tarttuu aloitteeseen ja alkaa herättelemään lasten ja nuorten lukuinnostusta uusilla tavoilla”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

Lasten ja nuorten kiinnostus kirjoihin ja lukemiseen ei synny itsestään. Kiinnostuksen herättäminen vaatii uudenlaisia menetelmiä. Kokoomus esittää aloitteessaan, että kirjastojen kirjavinkkaukset voitaisiin toteuttaa draamapohjaisesti tai ilmiöpohjaisesti yhdessä tehden. Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että kunnat voisivat joko palkata kirjastoon draamapedagogin tai toteuttaa kirjavinkkaukset yhteistyössä paikallisten taiteen ammattilaisten, kulttuurijärjestöjen tai -yritysten kanssa. Kaupungit ja kunnat voisivat myös yhdessä palkata alueelle yhteisen teatterialan ammattilaisen tai ostaa yhdessä palvelun alueen yritykseltä tai yhdistykseltä.

Helsingissä lukutaitoa on jo seitsemän vuotta edistetty draaman ja teatterin keinoin. Kokoomuksen tavoitteena on, että lukutaitoa edistettäisiin näin mahdollisimman monessa Suomen kaupungissa ja kunnassa.

Lue kokoomuksen aloite kokonaisuudessaan tästä.

Valtuustoaloite lukutaidon edistämiseksi on syyskuun loppuun mennessä jätetty ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Espoo, Turku, Tampere, Oulu, Kuopio, Lappeenranta, Jyväskylä, Kouvola, Hämeenlinna, Kokkola, Kemi, Tornio, Tuusula, Mäntsälä, Forssa, Tohmajärvi, Suonenjoki, Outokumpu, Liperi.