Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Kansainvälisen kulttuurin ja sivistyksen Turku nousuun

Julkaistu 3 vuotta sitten · 31.3.2021 · alvar

”Vieläkö Aurajoen rannoilla laulu helkkyy ja silmä kirkas salamoi – vieläkö aika aatteet uudet tuoda voi?”

Tuomiokirkko – ainoa keskiaikainen katedraalimme – muistuttaa Turun asemasta kansallisen kulttuurin ja sivistyksen kehtona. Samalla se symbolisoi kansainvälisiä yhteyksiä läntiseen kristilliseen kulttuuripiiriin.

Opettajataustaisina sivistyksen ystävinä emme halua, että Turku käpertyy itseensä, vaan panostaa asemaansa yhtenä Suomen merkittävimmistä kulttuurikeskuksista. Samalla sillä on jo historiallisesti oikeutettu asema osana kansainvälistä kulttuuriverkostoa. Kummastakin tavoitteesta tulee pitää kiinni, jotta Turku säilyttää vetovoimansa uutta luovana metropolina myös tulevaisuudessa.

Tuomiokirkko, Katedraalikoulu, Turun Akatemia, Åbo Akademi ja Turun yliopisto olivat aikanaan köyhän maakunnan valtaisia investointeja sivistykseen ja kulttuuriin.

Samalla ne olivat Turun vetovoimatekijöitä ja loivat kaupunkiin hyvinvointia sekä kasvua. Tänään tuskin kukaan kyseenalaistaa, miksi niihin aikanaan tuhlattiin varoja. Kulttuuriin kannattaa ja kannatti sijoittaa jo silloin.

Samalla tavalla koronan jälkeinen aika vaatii investointeja henkiseen hyvinvointiin. Turun helmi tulee olemaan tuomiokirkolta Turun linnaan ulottuva kulttuuriranta, johon musiikkitalo ja historian ja tulevaisuuden museo tuovat uutta nostetta. Samalla uudet investoinnit houkuttelevat Turkuun uusia yksityisiä investointeja ja kaupunki saa lisää kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneita ihmisiä.

Turun elinvoimainen keskusta ja Aurajoen viihtyisät rannat tarjoavat parhaat puitteet kansainväliselle taide- ja kulttuurielämän sykkeelle. Keskustan ohella on muistettava lähiöt ja tarjottava kaikille mahdollisuus myös osallistua lähikulttuuritapahtumiin sekä luoda itse yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia edistäviä taidetapahtumia asuinalueellaan.

Turun Musiikkijuhlat, Turun Kirjamessut, Ruisrock, Turku Jazz Festival, Kansainväliset ruokamessut, Tall Ships Race ja niin edelleen ovat tunnettuja tapahtumia, jotka nostavat Turun mainetta ja tekevät siitä kulttuurimagneetin – myös kansainvälisesti.

Kulttuurin kehtona kaupunkimme tarvitsee uusia, eri alojen taiteentekijöitä ja tapahtumatuottajia. Kaupungin etu on suosia tätä kehitystä ja tarjota edullisia työtiloja sekä luoda kulttuurimyönteistä ilmapiiriä.

Sivistysporvareina haluamme, että taide ja kulttuuri nostetaan kehittyvän ja kansainvälisen Turun yhdeksi kärkihankkeeksi.

Pasi Jaakkola                                           Hannele Mustonen

kulttuurilautakunnan jäsen (kok/sit)          kulttuurilautakunnan vpj (kok)