Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Hallitus, tehkää lehmänkauppa

Julkaistu 4 vuotta sitten · 26.8.2020 · alvar

Politiikassa lehmänkaupoilla tarkoitetaan epäilyttäviä sulle mulle -jakoja. Lehmänkauppoihin kuuluu se, että omista arvoista voidaan vähän tinkiä, kunhan vastapalvelus on kyllin hyvä. Lehmänkaupat ansaitsevat kunnianpalautuksen, sillä ainoastaan lehmänkauppojen avulla voidaan saada aikaan mittavia yhteiskunnallisia reformeja.

Suomen suunta ei näytä hyvältä. Ikääntyvän Suomen työllisyysaste on selvästi verrokkimaita alhaisempi, julkinen velka korkeampi ja yli 80-vuotta täyttäneiden määrä tulee tuplaantumaan vuoteen 2040 mennessä. Näitä haasteita ei voiteta tekemällä pieniä korjauksia sinne tänne.

Nykyhallituksella on käsissään mahdollisuus ja harteillaan vastuu tehdä Suomesta ilmastotyön edelläkävijä ja siivittää ikääntyvä kansakuntamme uudelle vuosikymmenelle niin, että Suomesta voidaan edelleen puhua hyvinvointivaltiona. Uskon vilpittömästi, että hallituspuolueet haluavat näin tehdä, mutta kykenemättömyys kompromisseihin vesittää nämä tavoitteet.

Vihreät haluavat ilmastotoimia, Keskusta ei anna periksi. Keskusta haluaa päätösperäisiä työpaikkoja, SDP ei anna periksi. SDP haluaa luopua julkisten menojen säästölinjasta, Keskusta, no, roikkuu hallituksessa mukana mutta uhkailee lähdöllä. Tältä pohjalta ei tehdä kompromissiin perustuvia uudistuksia, vaikka on selvää, että työmarkkinoille tarvitaan merkittävästi lisää joustoa, ilmastonmuutoksen torjuntaan tuki- ja veropolitiikan muutos.

Puolestani hallitus voisi kernaasti tehdä lehmänkaupat ilmaston ja hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Lupaan olla kritisoimatta, sillä nyt jos koskaan lehmänkauppoja tarvittaisiin!

Tekstin innoittajana on toiminut EVA:n opas Uuden kansan edustajan käsikirja.

Kirjoittaja Ville Laakso on Turun kaupunginvaltuutettu sekä Turun Kokoomuksen hallituksen jäsen.