
Ehdokaskynä Taru Säteri: Luonto ei ole este – se on edellytys
Julkaistu 4 viikkoa sitten · 4.4.2025 · konsta
Kaupunki ilman luontoa ei ole hyvä paikka kenellekään
Meidän kaupunkiemme tulevaisuus riippuu siitä, miten ymmärrämme luonnon roolin osana kestävää kaupunkisuunnittelua. Liian usein luonto nähdään esteenä rakentamiselle – tilana, jota voidaan ottaa pois, kun tarvitaan tontteja uusille asunnoille, teille tai palveluille. Todellisuudessa luonto ei ole este, vaan elinehto. Kaupunki ilman elävää luontoa ei ole hyvä paikka kenellekään – ei ihmisille, eikä eläimille.
Kestävä kaupunkisuunnittelu on luonnon kanssa yhteensopivaa rakentamista
Kestävä kaupunkisuunnittelu tarkoittaa sitä, että rakennamme ympäristöä ihmisten, eläinten ja luonnon ehdoilla – ei niitä vastaan. Meidän on opittava katsomaan kokonaisuutta: kuinka rakennettu ympäristö ja luonnonympäristö voivat tukea toisiaan. Hyvin suunniteltu kaupunki tarjoaa tilaa sekä arjen sujuvuudelle että luonnon monimuotoisuudelle. Nämä eivät ole toisiaan poissulkevia tekijöitä, vaan kulkevat käsi kädessä.
Luonto ei ole koriste – vaan hyvinvointimme perusta
Luonto vaikuttaa suoraan meidän fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiimme, ilmastoomme ja kaupunkien elinvoimaan. Kaupunkiluonto ei ole vain vihreä koristus katukuvassa, vaan osa elävää ja hengittävää järjestelmää, joka tukee elämäämme monin tavoin. Se säätelee lämpötiloja, sitoo hiiltä, suodattaa vettä ja tarjoaa mahdollisuuksia palautumiseen ja liikkumiseen.
Samalla meidän on turvattava biologinen monimuotoisuus – pölyttäjät, linnut, nisäkkäät, kalat, kasvit ja koko vesieliöstö tarvitsevat tilaa elää myös kaupungeissa. Jokainen niitty, puro, vanha puu, lampi, kosteikko ja viheralue muodostaa osan tätä elävää, toisiinsa kytkeytyvää verkostoa. Kun yksikin osa katkeaa, koko verkosto heikentyy.
Turussa tarvitaan kunnianhimoista viheraluepolitiikkaa
Haluan, että Turussa panostetaan viheralueiden säilyttämiseen ja lisäämiseen. Meidän tulee suojella olemassa olevat viheralueet ja metsiköt, mutta myös lisätä uusia kaupunkiluonnon keitaita esimerkiksi kaupunkiviljelmien, puistojen ja luonnonmukaisesti suunniteltujen alueiden muodossa. Samalla on tärkeää kunnostaa ja suojella vesistöjä, kuten jokien varsia, rantoja ja kosteikkoja. Luontopohjaiset ratkaisut, kuten hulevesikosteikot ja viherkatot, voivat olla osa tätä ekologisesti kestävää ratkaisua.
On tärkeää, että suunnittelussa huomioidaan sekä luonnon että ihmisten tarpeet – eikä rakenneta arvokkaan luonnon päälle, vaan sen rinnalle ja sitä kunnioittaen.
Hyvä elinympäristö syntyy fiksusta suunnittelusta
Hyvä kaupunki ei synny sattumalta – se syntyy suunnittelemalla viisaasti. Kun luonto, arjen sujuvuus ja ihmisten terveys kulkevat suunnittelussa rinnakkain, saamme aikaan elinvoimaisia ja viihtyisiä kaupunkiympäristöjä. Viheralueet ovat osa toimivaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä. Ne tarjoavat mahdollisuuden ulkoiluun, liikuntaan, kohtaamisiin ja hiljentymiseen – kaikille ikäryhmille ja kaikenlaisille ihmisille.
Luonto ei ole este – vaan kaiken elämän perusta
Luonnon merkitys on perustavanlaatuinen. Ilman luontoa ei ole elämää, eikä elävää, hyvinvoivaa kaupunkia. Luonto ei ole hidaste kehitykselle – vaan kehityksen mahdollistaja. Kaupungit, jotka säilyttävät luonnon monimuotoisuuden, ovat myös niitä, jotka kestävät tulevaisuuden haasteet ilmastonmuutoksesta kriiseihin.
Siksi meidän on uskallettava tehdä päätöksiä, jotka suojelevat ja vahvistavat luontoa osana urbaania elämää. Lapsillemme ja tuleville sukupolville on jätettävä perinnöksi kaupunki, jossa elinympäristö on terve, tasapainoinen ja kestävä – luontoa kunnioittava.
Taru Säteri,
Yhteishankepäällikkö, insinööri YAMK, RTA, eläin- ja luonnonsuojelutoimija, eläinsuojeluneuvoja