
Ehdokaskynä Julia Siimento: Turvallisuus on hyvän elämän lähtökohta
Julkaistu 1 kuukausi sitten · 13.2.2025 · konsta
Ympäristömme turvallisuus on hyvän elämän tärkein lähtökohta. Huolestuttavalla tavalla otsikoihin nousseet ilmiöt, kuten jengiytyminen, päihteiden käyttö ja väkivallan lisääntyminen uhkaavat tätä perustaa. Näiden ongelmien ratkaiseminen edellyttää Turun kaupungilta toimia: emme voi seurata sivusta, kun turvallisuudentunteemme pirstaloituu tapaus tapaukselta.
Poliisin tuorein häiriöindeksi paljastaa, että Turku on toiseksi turvattomin Suomen suurista kaupungeista. Rikosmäärät ovat hälyttävällä tasolla, ja karua katsottavaa ne ovat etenkin nuorten osalta: Lounais-Suomen poliisin mukaan alle 15-vuotiaiden väkivaltatapauksista joka kolmas tapahtuu Turussa, ja kuudessa vuodessa määrä on yli viisinkertaistunut. Esimerkiksi näpistely ja häiritsevät asiakkaat ovat ruokakauppojen arkea Turussa. Pahimmillaan ne ovat johtaneet vaarallisiin tilanteisiin, joissa sekä kaupan henkilökunta että asiakaskunta ovat uhattuna.
Samaan aikaan Turussa käytetään huumeita enemmän kuin koskaan, aina amfetamiinista kokaiiniin ja MDMA:han. Yliannostusten ja huumekuolemien määrä on väkilukuun nähden korkeaa. Huumeiden käyttöön liittyy usein korkea riski väkivaltatilanteille, ja näitäkin on noussut otsikoihin valitettavan säännöllisesti. Ilmiöt ovat merkkejä syvemmällä kytevistä ongelmista: nuoret voivat pahoin, luottamus yhteiskuntaan horjuu eikä lakia enää kunnioiteta samalla tasolla, kuin ennen. Myös alueiden välinen segregaatio voimistuu, ja se näkyy myös huumeiden ja häiriökäyttäytymisen määrissä.
Turulla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Alueellinen segregaatio, eli asuinalueiden sosiaalinen eriytyminen, johtaa tiettyjen alueiden leimautumiseen huono-osaisuuden keskittymiksi. Meidän tulee Turussa tulee pyrkiä ehkäisemään segregaatiota järein mutta järkevin toimin. Segregoidut alueet ovat otollisia alustoja jengirikollisuudelle ja turvattomuudelle, eikä esimerkiksi Varissuon suunta ratkea raiteita rakentamalla tai kouluja sulauttamalla.
Tarvitsemme pitkäjänteistä politiikkaa: syrjäytymiskierteeseen puuttumista, heikommassa asemassa olevien työllistymiseen ja koulutukseen panostamista sekä maahanmuuttajien kotoutumisen ja suomalaisen kielen, kulttuurin ja lainsäädännön omaksumisen edistämistä. Myös nuorten tilanteeseen on panostettava: lisätään toimintaa poliisin, sosiaalitoimen ja muiden toimijoiden välillä entisestään etenkin nuorten väkivallan ja huumeidenkäytön vähentämiseksi ja kehitetään hyvinvointialueen sosiaalityön sekä kunnan nuorisotyön välistä yhteistyötä. Nostetaan nuorisotyötä ansaitsemaansa asemaan ja korostetaan myös etsivän nuorisotyön tärkeää roolia.
Valitettavaa kuitenkin on, että lyhyellä aikavälillä segregaation ja nuorten pahoinvoinnin kaltaiset syvällä potevat ongelmat ja niiden turvattomuutta luovat sivuvaikutukset eivät vielä ratkea. Meidän on toimittava vakavien turvallisuusongelmien ilmetessä välittömästi. On varauduttava siihen, että poliisin tulee näkyä katukuvassa yhä enemmän, jotta rauha säilyy. Huolestuttavaa on poliisien resurssipula, jota emme valitettavasti voi kaupunkipolitiikalla ratkaista. Poliisin resurssipulan ratkaisuun tarvitaan parlamentaarista, pitkäjänteistä yhteistyötä. Ratkaisuja kaupunkimme turvallisuuskysymyksiin on kuitenkin etsittävä yhteistyössä myös Turusta käsin sekä nostettava kissa pöydälle, ennen kuin on liian myöhäistä: jotta voimme jatkossakin kulkea kaduilla turvallisesti ja nauttia Turun antimista, jokirannan maisemia ihaillen sekä kulttuuri- ja viihdepalveluista nauttien kellonajasta riippumatta. Puhutaan siis näissä vaaleissa raiteiden ja lautapelien lisäksi siitä kaikkein tärkeimmästä, meidän kaikkien turvallisuudestamme!
Julia Siimento, kuntavaaliehdokas