Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Ehdokaskynä Janne Uoti: Turku ei kaadu raitiotiehen vaan huonoon politiikkaan

Julkaistu 1 kuukausi sitten · 28.3.2025 · konsta

Turun raitiotiehanke, siinäpä Pandoran lipas josta kirjoittaa. Somessa ja mainoksissa toistuu yksinkertaistava väite: ”haluatko käyttää 400 miljoonaa raiteisiin vai panostaa vanhuksiin ja varhaiskasvatukseen?” Tämä kuulostaa reilulta kysymykseltä mutta se ei ole. Se on poliittinen harhautus, jonka tarkoitus on ohjata keskustelu pois asiasta, jota oikeasti pitäisi pohtia: millä tavalla kaupunki rakentaa tulevaisuuttaan.

Raitiotie ei ole käyttömeno, vaan investointi. Käyttömenot, kuten varhaiskasvatus ja vanhustenhoito, maksetaan joka vuosi uudestaan verotuloista. Investoinnit, kuten raitiotie, maksetaan velalla tai erillisestä investointibudjetista. Näitä rahoja ei voi siirtää keskenään. Ei ole olemassa vaihtoehtoa, jossa raitiotien rahoilla palkataan päiväkotihoitajia tai sairaanhoitajia. Se ei yksinkertaisesti toimi niin.

Joku voi tässä kohtaa huomauttaa, että eikös se investointivelka kuitenkin makseta takaisin verorahoilla. Totta. Mutta maksu jakautuu 20–30 vuodelle, ei yhdelle budjettikaudelle. Hoitajien palkat pitää löytyä joka vuosi, heti. Raitiotie maksetaan ajan kanssa, osin sen tuomilla hyödyillä: kasvavilla verotuloilla, houkuttelevuudella ja tonttituotoilla. Jos halutaan verrata, pitää verrata ajallisesti ja taloudellisesti vertailukelpoisia asioita. Nyt ei verrata.

Jos tämä ei ole sinulle vielä selvää, et ole yksin. Viestiä hämmentävät tarkoituksella tahot, joilla on intressi torpata hanke. On poliittisesti tehokasta verrata raidetta lapsiin ja vanhuksiin. Mutta se ei ole rehellistä.

Raitiotie ei ole vain liikenneväline. Se on tapa rakentaa tulevaisuuden kaupunkia. Se helpottaa keskustan saavutettavuutta, vähentää yksityisautoilua, mahdollistaa tiiviimpää kaavoitusta ja houkuttelee uusia investointeja. Monessa kaupungissa se on ollut ratkaiseva tekijä siinä, että elinvoima on säilynyt ja työpaikkoja on syntynyt. Tällaisia vaikutuksia ei kannata aliarvioida.

Myönnän kuitenkin, että yksi asia harmittaa. Turussa ei ole virallista, laskelmiin perustuvaa toista suunnitelmaa, jota voitaisiin verrata raitiotiehen. Yritysmaailmassa on normaalia, että päätöksentekoa tuetaan skenaarioilla: A-vaihtoehto, B-vaihtoehto ja mahdolliset riskit ja hyödyt molemmissa. Turussa tällaista ei ole saatu aikaan, ja se on kyllä todettu useammasta suunnasta. Se ei silti oikeuta repimään porukkaa kahtia huutamalla, että toinen on hullu ja toinen on oikeassa – varsinkin kun suurimmalla osalla ei ole kompetenssia hahmottaa kokonaisuutta talouden, yhdyskuntarakenteen ja liikenteen tasolla.

Nyt olisi fiksua malttaa syksyyn ja odottaa viimeiset laskelmat raitiotien vaikutuksista. Niiden pohjalta on helpompi tehdä järkeviä päätöksiä. Samaan aikaan voidaan hoitaa muitakin asioita: kasvatusta, terveyttä, yrittäjyyden edellytyksiä. Me voimme tehdä monta asiaa rinnakkain. Ei maailma tähän kaadu. Pidetään pää kylmänä ja käyttäydytään niin kuin järkevät ihmiset käyttäytyvät.

Janne Uoti
Yrittäjä, kuntavaaliehdokas (464, kok.)