Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Jutta Wirén: Elinvoimainen ja vetovoimainen – ylivoimainen Turku

Julkaistu 7 vuotta sitten · 29.3.2017 · villelaakso

29.3.2017
Mielestäni kaupungin tärkeimpinä tehtävinä on huolehtia asukkaiden hyvinvoinnista, tasapainoisesta taloudesta ja kestävästä kehityksestä. Kaikki nämä linkittyvät elinvoimaisen Turun ympärille.

Koko Turun elinvoimaisuuden ehtona ovat erityisesti vastuullinen talous ja järkevä kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus. Kaupunkisuunnittelun ja kaavoituksen tehtävänä on parantaa kaupunkilaisten arkea ja viihtyvyyttä sekä elinkeinoelämän edellytyksiä. Hyvällä kaupunkisuunnitelulla työpaikat lisääntyvät ja kohtuuhintaisella asumisella kaupunki houkuttelee uusia asukkaita.

Kuntalaisten tärkeät palvelut järjestetään verovaroin. Ja jotta nämä palvelut voidaan jatkossakin turvata, on verotuloja saatava lisää väestömäärää kasvattamalla. Paras ja tärkein keino saada uusia asukkaita on kasvattaa työpaikkojen määrää Turussa. Haluan, että huomisen Turku on yrittäjille toimivampi ja parempi ympäristö yrittää, tehdä kauppaa, innovoida, kokeilla, investoida ja työllistää. Tämä vaatii suotuisia olosuhteita niin olemassa olevalle elinkeinoelämälle kuin uusien yritysten ja työpaikkojen luomiselle.

Turun seutu kärsii merkittävästi aivovuodosta eli korkeakoulutettujen muuttotappiosta. Vastuullisen talouden hoitamisen ja elinvoimaisen Turun edellytyksenä on entistä laajempi työpaikka- ja yritysrakenne, jotta yhä useampi Turussa koulutettu voi myös työllistyä täällä. Korkeakoulutetun väestön muuttotappio on 2000-luvun edetessä vain kasvanut ja vain noin puolet Turun yliopistosta valmistuneista työllistyy tällä hetkellä Varsinais-Suomeen. Tälle on tehtävä jotain. Vaikka taloudellinen tilanne on haastava, löytyy Turun seudulta potentiaalia ja mahdollisuuksia esimerkiksi korkeakoulujen ja seudun elinkeinoelämän tiiviimmän yhteistyön, työssäoppimisen ja kokeilujen kautta.

Turun ja koko Varsinais-Suomen taloudessa on havaittavissa varovaisen positiivista virettä ja alue on vetovoimaisempi kuin vuosiin. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Varsinais-Suomesta kaavaillaan nyt Suomen ensimmäistä positiivisen rakennemuutoksen aluetta ja moni yritys laajentaa toimintaansa tänne.

Vapaa-ajan ja harrastamisen kannalta Turussa on poikkeuksellisen upeat puitteet: meren läheisyys, puhdas luonto, upea saaristo, jokiranta, monipuolinen ravintolatarjonta, kulttuuria ja elämyksiä… Kaikki nämä ovat trendejä, joiden perässä matkustetaan kaukaakin. Huolehditaan siitä, että Turku on houkutteleva ja helposti saavutettavissa. Oli kyseessä sitten yksittäinen ihminen tai kansainvälinen yritys, läheltä tai kaukaa. Markkinoidaan Turku maailmankartalle ja ollaan valmiita rohkeammin muutokseen ja uuteen ajatteluun. Tehdään yhdessä Turusta elinvoimaisempi ja vetovoimaisempi – ylivoimainen kaupunki.

Jutta Wirén
Kirjoittaja on Turun Kokoomuksen kuntavaaliehdokas ja nuorisolautakunnan jäsen