Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Pitääkö olla huolissaan digistä?

Julkaistu 7 vuotta sitten · 23.4.2018 · villelaakso

23.4.2018
Oletko nähnyt tilanteen, että henkilö ylittää kadun, tosin suojatiellä, tuijottaen samalla puhelintaan, katsomatta ollenkaan sivuilleen? Minä olen nähnyt ja samalla miettinyt vaaratilanteen mahdollista muuttumista onnettomuudeksi.

Olen miettinyt myös muita uuden teknologian mukanaan tuomia uhkia. Suomalaisia on arvostettu yhtenä maailman lukutaitoisimmista kansoista. Suomen kielen asema kirjakielenä vahvistui vasta noin sata vuotta sitten. Suomi lukee edelleen kirjoja ja sanomalehtiä kiitettävästi. Digiaika on kuitenkin tuomassa muutosta tilanteeseen. Nyt tekstejä ja informaatiota luetaan myös sähköisillä välineillä. Digi kangastaa ihmisten mielissä hyvin eri ravalla. Nuori henkilö käyttää ehkä mieluummin sähköistä laitetta. Vanhempi väki lukee mieluummin lehtiä ja kirjoja ja arastelee uusia välineitä. Työikäisten suhtautuminen on siltä väliltä.

Huoleni nousee tästä asetelmasta. Onko tulevaisuudessa edessä luetun tekstin ja informaation siirtyminen kokonaan sähköiseen muotoon?

Jo nyt on huolestuttavaa, että häiriköt ovat huomanneet sähköisen viestinnän olevan helppo mahdollisuus tuottaa väärää informaatiota. Trollitehtaat pyörivät aiheuttaen todellista pahaa. Ongelmia vääristä tiedoista on aiheutunut yksittäisille henkilöille ja jopa valtioille. Vaikutetaan vaaleihin ja päätöksentekoon väärin perustein. Netissä voidaan käydä uudenlaista sotaa.

Mielestäni sanomalehdet haluavat edelleen tuoda meille todenperäistä tietoa asioista. Siksi lehtien ja myös kirjojen asemaa pitäisi suojella luopumalla niiden arvonlisäverosta. Tämä helpottaisi painetun sanan asemaa suhteessa sähköisiin kanaviin. Tällä olisi myös vaikutuksia työllisyyteen. Uskon tämän tuen olevan myös tukea demokratialle, sivistykselle ja yhteiskuntarauhalle. Yhteiskunta hyötyy moniäänisestä ja monikanavaisesta laatumediasta, joka tukee mielipiteenmuodostusta ja vahvistaa kansanvaltaa.
Tätä tilannetta seuraan itse lukemalla sekä lehtiä että sähköistä materiaalia tabletillani. Lehti kuuluu aamiaiseni ja iltapäivän lepohetken yhteyteen. Tabletti antaa vaihtoehdon kotoa pois ollessa. Viiden tuuman puhelimen näyttö tuottaa minulle jo iän ja heikkenevän näön myötä hankaluuksia. Kaltaisiani tiedetään olevan yhä enemmän keskuudessamme.

Vaalitaan painettua sanaa!

P.S. Tämän tekstin voi lukea myös tulostettuna!

Pekka Saarela
Kirjoittaja on Turun Kansallisseuran puheenjohtaja ja Turun Kokoomuksen hallituksen jäsen