Käytössäsi on vanhentunut internet-selain. Varmista paras suorituskyky päivittämällä selaimesi. Voit tarkistaa selaimesi version osoitteessa WhatBrowser.org.

Eduskuntavaaliehdokas Lauri Kattelus bloggaa: Meidän vuoro

Julkaistu 9 vuotta sitten · 31.3.2015 · Suvi Uusitalo

Tunnettu talouselämän vaikuttaja Peter Fagernäs totesi eräässä Facebook-keskustelussa eduskunnan viimeisen istuntopäivän jälkeen näin: ”Yhden periaatepäätöksen tein tänään. J.K. Paasikiven tavoin: tarvitaan kokonaan uudet naamat. Istuvaa kansanedustajaa en äänestä!”

Tällä Fagernäs viittasi nykyisen eduskunnan viimeisten viikkojen sekasortoiseen päätöksentekoon, jossa lakiesitys toisensa jälkeen kaatui aikasemmista rakennepaketeista tai hallitusohjelmista huolimatta. Vaalipaniikki ja neljä vuotta patoutunut turhautuminen toisistaan rajusti poikkeavilla aatteilla varustettuihin hallituskumppaneihin pääsi purkautumaan. Kunniaksi nämä farssiksi muotoutuneet viimeiset viikot eivät olleet kenellekään.

Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen lainaa kirjoituksessaan (14.3.2015) samaa Paasikiven vuonna 1945 sodan jälkeen lausumaa ajatusta, että kansa äänestäisi uusia kasvoja parlamenttiin. Paunonen lopettaa kirjoituksensa toteamalla, että maa tarvitsee nyt kipeästi uusia poliitikkoja.

Vanha viisaus sanoo, että hulluutta on tehdä sama asia uudelleen ja uudelleen kerta toisensa jälkeen, ja kuitenkin odottaa eri lopputulosta. Sama pätee ehdokkaan valintaan. Uskon, että uusien sukupolvien päättäjillä on parhaat eväät tämän päivän ongelmien ratkaisemiseen.

Suuret ikäluokat ovat rakentaneet tämän maan, saaneet talouden aikanaan nousuun ja luoneet maahan ennen näkemättömän hyvinvoinnin. Nyt on kuitenkin ajettu päin seinää. Menneen maailman kokemuksilla, opeilla ja asenteilla emme ratkaise tämän päivän ongelmia.

Rohkea uteliaisuus kaikkea uutta kohtaan ja vahva halu muuttaa maailmaa yhdistävät nuoria päättäjiä ja sellaiseksi pyrkiviä. Jokainen vanha setä ei välttämättä ole hukannut näitä ominaisuuksia, mutta vahvemmin ne näkyvät nuorista tulokkaista.

PS. Julkaisin tiistaina 31.3. Meidän vuoro -pamfletin, jonka kantava ajatuksena alleviivataan uusien päättäjäsukupolvien esiinmarssin tarvetta.

Kirjoittaja on Kokoomuksen Turun valtuustoryhmän puheenjohtaja ja maakuntahallituksen jäsen.

Turun Kokoomuksen sivuilla julkaistaan ennen huhtikuun 19. päivän eduskuntavaaleja Kokoomuksen turkulaisten ehdokkaiden blogikirjoituksia. Olemme jo julkaisseet puoluesihteeri Minna Arven ja Ilkka Kanervan bloggaukset.